сряда, 1 септември 2010 г.

Днес откриваме новия политически сезон


След лятната ваканция и заслужения отдих, днес откриваме новия политически сезон. Продължаваме да работим за организирането и учредяването на политическа партия, която да предлага на членовете си дългоочакваното и нереализирано досега включване в управлението. Нещо, което е записано в Конституцията и ни се полага по право, но никой няма да ни даде даром.

За новия политически сезон сме предвидили няколко нови неща.
Първото сред тях е да организираме публичен и отворен дебат за ролята на политиката.
Целта е да бъдат разбити някои митове и легенди, свързани с политиката, като:
Мит I - Политиката е сложно нещо.
Защото това не е вярно.
Мит II - Политиката не е за всеки.
Защото и това не е вярно.
Мит III - Политиката изисква 'специални' знания и способности.
Защото това е една лъжа и всъщност за много малка част от правенето на политика са нужни 'специални' знания и способности.
Мит IV - Политиката е за постигане на висши цели, а не за 'облагодетелстване' на правещите я.
Дали? Да разберем.

Другата новост, която въвеждаме за новия политически сезон е добавката на списък с блогове на някои от хората, съпричастни към идеята за създаване на политическата партия. Това действие е продиктувано главно по организационни причини и поради това, че споменатият по-горе дебат ще се проведе именно в тези блогове.

Както знаете, все още не сме политическа партия. Съществува група от хора - организаторите на проекта и заявилите желание да станат съучредители, но партията все още не е факт. Затова и няма как да имаме обща партийна позиция на този етап. Можем единствено да имаме личните си гледни точки по един или друг въпрос. Можем и да ги изказваме свободно, но те не са официалната партийна позиция, която следва да бъде оформена с вота на членовете. Всичко останало е лично мнение и то не ангажира бъдещата партия, освен ако не бъде прието с гласуване след учредяването.

Политическият дебат, който организираме, е отворен, както за заявилите желание да станат съучредители на партията, така и за всички останали, в това число и за членове и симпатизанти на други политически сили. Важно уточнение е това, че дебатът не е партиен, а е политически - ще говорим за функцията и ролята на политиката по принцип, а не за това как една или друга политическа сила прави политика. И на това ще му дойде времето, но сега е рано за подобно нещо.

Чувствайте се поканени.

Би било много по-добре, ако имахме възможността да поканим лично всеки, заявил желание за съучредителство, но станахте доста хора, за да покрием всички персонално. Затова, следете тази страница редовно, използвайте формата за абонамент и списъка с блоговете, за да бъдете информирани своевременно за всичко случващо се.
Авторски права
© Никаква част от авторските права върху съдържанието на сайта не се преотстъпва без изрично съгласие от авторите.
Авторските права върху цитираното съдържание на сайта са собственост на техните автори. Материалите са публикувани със съгласието на авторите.