неделя, 6 юни 2010 г.

Каква държава си избрахте


През изминалата седмица проведохме допитване сред кандидат-учредителите и посетителите на сайта с въпрос "Каква държава искате?".

Получихме много голям брой отговори, от които една част като външни коментари, друга - през пощата за регистрирани участници. Избрахме да публикуваме само някои от тях, тъй като повечето се припокриват по дух или се отклоняват съществено от поставения въпрос.

Много посетители избраха да използват темата като кутия за оплаквания, където ни се жалват. Други се интересуват как предлагаме да ги спасим - с леви, десни или друг вид мерки. Получихме и много контра-въпроси - те ще бъдат допълнително прегледани от екипа и отговорите на подбрани измежду тях ще публикуваме на този сайт.

На практика, попитахме дали искате по-скоро социална или по-скоро пазарна държава. Очаквано имаше мнения, че би било добре България да стане отново комунистическа; обратно, че трябва максимално да ограничи влиянието си на пазара, както и екзотики, които ви спестяваме, за да не дразним излишно авторите им. Тъй като участието беше значително, относителният дял на крайните тези е несъществен.

Преобладаващият отговор, който получихме е: нормална ("неща които биха направили България нормална държава", "НОРМАЛНА ДЪРЖАВА", "в нормална държава искам да живея,но България не е от тез", "доходите на работещите според образованието да са нормални и да позволяват нормален жизнен стандарт", "ако може, да ни управляват нормални, можещи хора"). Това ни изправя пред проблема да разшифроваме какво за теб означава "нормална държава". Съпоставяйки отговорите с резултатите от анкетата, която пуснахме паралелно, изглежда, че най-ненормалните, най-дразнещи неща са нивото на доходите (за 34,4% от гласувалите към момента), качеството и бързината на правосъдието (22,5%) и защитата на гражданските права (21%). Вторият и третият отговор до голяма степен се покриват (функция на съдебната система) и така съставляват най-голям дял от над 40%.

Понятието "нормална държава" е разтегливо като дъвка и може да означава съвсем различни неща за различни хора. Например, в Гърция доходите са по-големи, отколкото в България, а правосъдието работи по-бързо. Смяташ ли, че при това положение Гърция е нормална държава? Коя държава най-много ти прилича на нормална?

Разбираме, че ти е трудно да прецениш и да избереш, затова предпочиташ да оставиш този избор на политиците. Резултатът е, че те взимат решения в свой интерес, не в твой. И всички ние, заедно с теб, продължаваме да живеем в държава, която не сме избрали и не харесваме особено. Оставяме темата отворена, а през предстоящите седмици ще те питаме какво мислиш за отделните институции и държавни системи.

4 коментара:

  1. Правова държава! Ако хората имат доверие на институциите ще се чувстват сигурни и спокойни за децата си и бъдещето им.
    Искам да успяват умните, способните, упоритите, а не тези с протекциите и връзките, за да вярвам, че ще живея в развиваща се и прогресираща страна, в държава с бъдеще и авторитет пред света!

    ОтговорИзтриване
  2. С П Р А В Е Д Л И В О С Т
    навсякъде и във всичко
    за мало и голямо, за богати и бедни
    Сашо

    ОтговорИзтриване
  3. Законите да са справедливи да няма възможност за "вратички"да се прилагат с еднаква сила за всички "равни пред закона". Да се създаде и спазва със същата сила и морален кодекс или закон.Искам да има бъдеще за всички и да се подпомагат умните, трудолюбивите, а не тези с "пълните чанти" или "пачките".Повече грижи за децата,възрастните и хората в неравностойно полужение.

    ОтговорИзтриване
  4. Искам спокойствие и сигурност за българите, които останахме да живеем тук.

    ОтговорИзтриване

Авторски права
© Никаква част от авторските права върху съдържанието на сайта не се преотстъпва без изрично съгласие от авторите.
Авторските права върху цитираното съдържание на сайта са собственост на техните автори. Материалите са публикувани със съгласието на авторите.